Priser Gran Canaria

Kanarieöarna är ett resmål som svenskar återkommer till och inför resan vill många veta ungefärliga priser på Gran Canaria. De låga priserna på Gran Canaria i butikerna gör att du kan fynda till bra priser i jämförelse till Sverige på flera produkter.

Valuta på Gran Canaria

Valutan på Gran Canaria är euro. Det kan alltid vara bra att ha med lite kontanter i euro till vissa typer av utflykter exempelvis uthyrning av solstolar på stranden. En euro har legat runt 10 svenska kronor men kan förändras över tid. Det är bra att ta reda på valutakursen och vill du veta dagsaktuell valutakurs kan läsa vidare på valuta.se.

Regler för moms och skatt på Gran Canaria

Kanarieöarna tillhör EU och unionens tullområde men ingår inte i EU:s skatteområde. Det innebär att du inte behöver betala skatt för varor du köper på Kanarieöarna men däremot moms. Momsen är något lägre än den svenska momsen på vissa produkter kan du fynda till riktigt bra priser. Då du slipper betala skatt på varor kan du passa på att fynda bland annat elektronik, parfymer och väskor som kan vara dyra i Sverige. För att undvika piratkopior bör du handla i de välkända kedjorna och butiker för den typen av produkter.

Gran Canaria priser

Priserna på Gran Canaria är något lägre än i Sverige och det finns vissa typer av produkter du kan fynda här. Generellt är alkohol billigare på Gran Canaria och finns även att köpa i mataffärerna. På restauranger kan man i jämförelse med svenska priser äta till något lägre priser. Gran Canarias restaurangpriser kan variera men en lunch ligger runt 50-80kr. Generellt är det dyrare äta vid stränderna och nära anslutning till shoppingområdena.

Vad kostar en öl på Gran Canaria?

Alkohol är generellt billigare än i Sverige. Du kan köpa en lokalproducerad öl för ca 20 SEK och en utländsk öl för ännu lägre pris. Som turist vill du inte känna dig lurad på priser på välkända turistområden och därmed kan det vara bra att ha lite koll inför resan vad saker kostar på Gran Canaria. Priserna kan variera mellan områdena på ön men nedan ser du ungefärliga priser i SEK och Euro med reservation för att det kan ändras över tid.

Jämförelse av populära varor i SEK och Euro

Exempel SEK Euro
Lokal öl på restaurang 23 kr 2.30
Utländsk öl på restaurang 35 kr 3.5
1,5 liter vatten 7-10 kr 0.7-1
Läsk 33 cl 12-15 kr 1.2-1.5
1 kg bananer 12 kr 1.2
Lunch på restaurang 50-80 kr 5-8
Tre rätter middag på restaurang 150-250 kr 15-20
Flaska vin 40-60 kr 4-6
Bussbiljett 14 kr 1.4
Taxi per km 18-25 kr 1.8-2.5

Matvarors prisnivå Gran Canaria

Matvarors prisnivå på Gran Canaria är lägre i de större matvarubutikerna utanför turistområdena. I närbutiker kan du få betala någon mer krona på varje vara. Vill du fynda rekommenderas det att ta bussen till någon matvarukedja exempelvis Mercadona. Bor du i Las Palmas är Al Campo ett populärt alternativ då det enligt många är Gran Canarias bästa supermarket. Vill du handla i en välkänd matkedja som många känner till i Sverige finns Lidl på flera platser runt Gran Canaria med. Hushållsprodukter som mjölk, ägg och bröd kan vara något lägre prisnivå i Gran Canaria än i Sverige med några kronor, men främst är det frukt och grönt du kan fynda till halva priset av svenska priserna.

FAQ

Har du flera funderingar inför din resa till Gran Canaria? Vi vägleder dig till de vanligaste frågorna många har och hur man ska tänka kring resebudgetfrågor.

Ska man handla med kontanter eller kort på Gran Canaria?

Vanligast är att man har både kontanter och betalkort med sig på resan. Vissa butiker och aktiviteter på Gran Canaria tar fortfarande bara emot kontanter så det är säkrast att ta med kontanter i nödfall. Då slipper du leta efter bankomater som dessutom kan ta ut en avgift för uttag på utländska kort.

Fickpengar på Gran Canaria- hur mycket behöver jag ha med mig?

Vana resenärer räknar med att man bör ha ca 300-500 kr per person/dygn i fickpengar på Gran Canaria för diverse kostnader. Kommer du äta ute mycket på restauranger kan du betala med kort och behöver inte tänka på fickpengar. Gran Canaria använder sig ofta av kontanter i exempelvis matvarubutiker, kiosker, solstolsuthyrning och souvenirstånd och det kan vara bra att vara beredd på att betala med euro kontant.

Hur ska man växla pengar på Gran Canaria?

Vi rekommenderar att man redan innan avresa tänker på att växla pengar. Gran Canaria har många bankomater utspritt på ön men det kan tillkomma avgifter på utländska kort. Växlar du i Sverige slipper du oftast avgifter och du kan också få det till en bra valutakurs. Det är vanligt att de spanska växlingskontoren lägger på administrationsavgifter och inte visar aktuell valutakurs. Skulle man behöva växla pengar på Gran Canaria finns flera olika växlingskontor runtom på ön, men framförallt i de norra delarna runt Las Palmas och även Gran Canarias flygplats. Tänk på att öppettiderna kan variera då vissa kontor inte har öppet på helger och vissa har stängt vissa tider på dygnet.

Var hittar jag Gran Canarias bästa shopping?

Generellt säger man att du får ca 1.3 ggr mer för pengarna i butiker i Spanien på shopping än i Sverige. Shoppingen är bäst vid kusten där de flesta turistområdena ligger och framförallt i Las Palmas de Gran Canaria.

Mogan Mall,
Puerto Rico de Gran Canaria

Ligger i Puerto Rico de Gran Canaria och har ett fyrtiotal butiker. De har öppet alla dagar och du kan lätt ta dig dit med taxi eller busslinje 91, 32, 33 eller 39 från centrum.

Yumbo Centrum,
Playa del Ingles

Detta köpcentrum har mycket att erbjuda utöver shopping. Det finns butiker, mängder med restauranger, biosalonger och till och med nattklubb.

Alisios,
Las Palmas de Gran Canaria

I mitten av Las Palmas de Gran Canaria ligger detta köpcentrum som är uppskattat av många med mängder av välkända varumärken och aktiviteter för barn.

Behöver man reseförsäkring inom EU?

Vi rekommenderar att ha flera olika reseförsäkringar på resan. Då Kanarieöarna tillhör EU kan det vara bra att gå in på Försäkringskassans hemsida för att beställa ett EU/EES-kort som är en reseförsäkring inom eu för vård. Kommer du i kontakt med vården i Spanien visar du upp EU-kortet och har rätt till ersättning när du kommer till Sverige igen. Det är viktigt att du får kvitto på det och kan intyga i Sverige att du betalade för vården. Vissa delar av vård täcks inte av EU-kortet, exempelvis hemtransport vid allvarlig sjukdom och du behöver teckna privata reseförsäkringar för det.

Om du betalar din resa med betalkort ingår det oftast flera reseförsäkringar på kortet. Du borde gå in på ditt betalkorts hemsida och läsa noga vad som ingår för exempelvis avbeställningsskydd för resan eller ersättning för försenat bagage då det kan variera mycket mellan kortgivarna. Ett tips är även att se över vad som ingår i din hemförsäkring då det oftast ingår ett visst reseskydd i dessa med och även där kan variera.

Är det dyrt i Spanien generellt sett?

Jämfört med Sverige är basprodukter billigare i Spanien. Generellt är outlets och kedjor som ligger utanför tätorter billigare än svenska. Ta gärna en avstickare till köpcentrum och matkedjor utanför tätort för att fynda. Ska du köpa souvenirer och gå på nöjesaktiviteter exempelvis museum, nöjesparker eller idrottsmatcher kan det kosta en del, så ha det i åtanke med din resebudget. Hotell kan vara dyrare i Spanien beroende på vart det ligger och om det ligger i de mest turisttäta städerna. Samma gäller för restaurangpriser. Spanien kan särskilja sig mycket i priser och bäst är att läsa vidare på respektive stads guider om priser.

Läs mer