Hyra båt i Spanien

Det perfekta läget i Atlanten gör att och många passar på att hyra båt i Spanien. Oavsett om du bara vill ta en kortare dagsutflykt runtom Gran Canaria eller en längre båtsemester kan det vara bra att läsa igenom våra tips på vad du ska tänka på när du ska hyra båt i Spanien.

Varför ska man hyra båt i Spanien?

Att hyra båt i Spanien kan ha flera fördelar.

  • Sightseeing på ett nytt sätt
  • Rolig aktivitet för alla i sällskapet
  • Uppleva det fantastiska marinlivet

Du får en helt ny upplevelse av att se de fantastiska vyerna som Spanien har att erbjuda genom att se det från vattnet. Passa på att leta upp dina guldkorn i Spanien med båt för att få uppleva vackra husfasader, kustlandskap och natur på nära håll. Det är en rolig aktivitet för hela familjen som bidrar till många nya resminnen och upplevelser. Du har chansen att se havets alla under, alltifrån delfiner och fiskar till fantastiska upptäckter med snorkling i turkosblått vatten.

Båtpool – ett bra alternativ

Att vara medlem i en båtpool kan vara ett bra alternativ för att besöka många länder till havs. Båtklubbar i hamnarna erbjuder båtleasing där du delar båt med andra medlemmar året runt och obegränsat. Största fördelen med att vara med i en båtpool är att du slipper kringkostnader som kan tillkomma när du äger en båt eftersom båtklubben sköter det åt dig. De har båtar i flera attraktiva länder, bland annat på flera platser i Spanien.

Tips på när du ska hyra båt utomlands

Det kan vara svårt att veta vilka regler som finns för när du ska hyra båt utomlands. Det du främst behöver tänka på är vilket land du ska besöka och vilka specifika regler som finns i det landet för båtuthyrning.

För att hyra båt i Spanien kan man hyra utan licens om det är en mindre motorbåt. Är du ett större sällskap rekommenderas det att man hyr en större yacht eller segelbåt med en skeppare med skepparexamen och besättning. Det gör också att du och ditt sällskap kan koppla av och slippa tänka på annat än den vackra naturen och havslivet. Att en skeppare har en skepparexamen innebär att den har vidareutbildat sig efter förarintyget för att lära sig att framföra en båt på ett säkert sätt. Är du intresserad av att själv ta förarintyg inför resan kan du läsa mer hos NFB, Nämnden för båtlivsutbildning.

Checklista inför båtuthyrningen- 6 bra tips

1. Vad är dina grundkrav av att hyra båt privat?

Vad är det du vill få ut av att hyra båt privat? Vill du köra båten själv eller överlämna det till besättning som sköter allt åt dig? Vad är det för båt du vill ha? Vilken sjövana har du och ditt sällskap? Alla dessa frågor är viktiga att fundera inför planeringen av att hyra båt.

2. Boka båten innan resan

För att din semester ska bli optimal utan otrevliga överraskningar är det bäst att boka båt i god tid i förväg. Då kan du lägga upp resrutten för vart du vill åka innan avresan och planera hur lång tid allt kommer att ta. Det är bra om du kan betala bokningen i förväg med för att slippa tänka på sådant på plats.

3. Vilka intyg behövs för att hyra båt privat i Spanien

Om du ska hyra motorbåt privat går det bra utan förarintyg, men du bör fundera på om du klarar av att hantera båten utan tidigare erfarenheter. Är det andra typer av båtar är det beroende på båtens storlek som kan det avgöra om du behöver ett förarbevis eller skepparexamen eller klarar dig undan det. Dubbelkolla alltid med båtuthyraren vad som gäller för deras båtar.

4. Jämför båtuthyrare och vad som ingår

Båtuthyrare i Spanien erbjuder olika utrustningar som ingår i paketet när du ska hyra båt. Spanien har många båtuthyrare och det är olika om det exempelvis ingår sportutrustning för snorkling och dykning eller om du behöver lägga till det på priset. För att få ut maximalt av din havsupplevelse rekommenderas det att åtminstone ha snorkel set till alla ombord. Med snorkel kan du upptäcka ett fantastiskt liv som pågår under havsytan med sköldpaddor, fiskar och om man har tur kan man se delfiner på nära håll.

5. Vad kan det kosta att hyra båt utomlands

Att hyra båt utomlands kan kosta alltifrån ca 1500–10 000 kr/dag. Det kan bero på följande faktorer;

  • Vilken båttyp
  • Säsong
  • Antal passagerare
  • Om du kör båten själv eller med besättning

6. När på året du ska vara ute till havs

Spaniens hetta kan vara en faktor som kan påverka om du orkar vara ute till havs en längre tid på dagarna eller inte. Under vintermånaderna är vädret behagligare att vara ute till havs medan sommaren kan bli ansträngande om du inte är van vid värmen. Tänk på att alltid smörja in dig med hög solskyddsfaktor, dricka mycket vatten och framförallt skydda barn ifrån direkt solexponering.

Marinor på Gran Canaria

Att hyra båt på Gran Canaria är ett bra sätt att upptäcka alla fantastiska marinor som finns runtom på ön. De flesta marinor med ankringsplatser hittar du på södra delen av Gran Canaria. Den största marinan för Kanarieöarna hittar du dock på Las Palmas de Gran Canaria. I små pittoreska byar kan du hitta småbåtshamnar med trevliga restauranger och barer som är avskärmade från de mest turisttäta områdena.

Tips på två marinor på Gran Canaria

Pasito Blanco

Ligger vid Maspalomas på Gran Canarias sydspets. Här har du närhet till turistcentrum och olika båttjänster på plats. Det går bra att ankra både yachts och segelbåtar här och är övervakad dygnet runt.

Fullbelagd båthamn med småbåtar och segelbåtar i närheten av bostadsområde med vita hus och pooler på tomten

Puerto de Mogan

Här kan alltifrån lyxiga yachts trängas med små fiskebåtar. Här kan du alltifrån tanka och köpa tillbehör till båten. En varm rekommendation är att besöka marinan på fredagar då du hittar Gran Canarias största marknad i Puerto de Mogan.

Flygfoto över Puerto de Mogan stad med flera vita hus och en hamn med massa segelbåtar som är skyddad med en vall från havet.