Kanarieöarna Spanien

Kanarieöarna i Spanien har länge varit en populär semesterdestination för svenskar. Kanarieöarnas klimat är behagligt året om och passar dig som vill fly kalla vintern i Sverige för fler soltimmar.

Kanarieöarna i Spanien är en ögrupp i Atlanten med sju större kanarieöar som är de främsta resmålen för turister, och sex stycken mindre öar som är relativt obebodda. Alla öarna har sina unika karaktärsdrag och klimat, allt ifrån klippiga berg till kilometerlånga stränder, och lockar till unika upplevelser. Läs vidare om de olika öarna för att bestämnma vilken kanarieö som passar dig bäst.

Vanliga frågor om Kanarieöarna

Det finns flera återkommande frågor kring Kanarieöarna. Vi har svaren på några av de vanligaste frågorna för dig som är nyfiken på Kanarieöarna i Spanien.

Var ligger Kanarieöarna?

Är du en av dem som undrar var Kanarieöarna ligger? Kanarieöarna ligger söder om Spanien och väster om afrikanska västkusten. På grund av det geografiska läget utanför Afrikas kust är Gran Canarias väder året runt alltid med behagliga medeltemperaturer. Inte konstigt att många svenskar åker till Kanarieöarna under vintern då temperaturen ligger runt 20 grader på dagtid.

Karta – Kanarieöarna

Många känner till att Kanarieöarna tillhör Spanien, men många har svårt att förstå hur nära det gränsar till Afrika. Se kartan jämte.

Tillhör Gran Canaria EU?

Ja, Gran Canaria tillhör EU. Geografiskt räknas Gran Canaria och de övriga kanarieöarna till Afrika, men de tillhör Europa politiskt och därmed tillhör Gran Canaria EU. Det finns dock undantag i Kanarieöarnas tillhörighet till EU som kan vara bra att känna till.

Kanarieöarna räknas som eget land och räknas inte in i samma skatteregler som andra EU-länder. Ska du handla ifrån Kanarieöarna behöver du inte betala tull på varor men däremot moms. Vill du läsa mer om skattereglerna och hur de påverkar dig rekommenderar vi dig att läsa mer på Tullverkets hemsida.

Behövs pass på Kanarieöarna?

Du behöver ha med på pass på Kanarieöarna vid in- och utresa. Körkort och andra typer av id-handlingar fungerar ej och pass är det enda som är giltigt. Tänk på att ditt pass behöver ha giltighetstid under hela resan så kolla det en god tid innan avresa för att ordna ett nytt pass.

Kanarieöarna har ett svenskt konsulat i Las Palmas de Gran Canaria som man kan få hjälp av om man skulle få problem och exempelvis behöver ett provisoriskt pass. Behöver du hjälp med passfrågor kan du läsa vidare på svenska konsulatets hemsida.

Vilken är Kanarieöarnas största ö?

Storleksmässigt är Teneriffa Kanarieöarnas största ö. Teneriffa är även störst befolkningsmässigt av alla öar i Spanien. Teneriffa är mest känt som ett attraktivt turistmål där flera miljoner turister besöker varje år. Huvdstaden på ön heter Santa Cruz de Tenerife.

Vilken kanarieö är solsäkrast?

Vanligtvis säger man att de södra delarna av Gran Canaria är mest solsäkert och ett vanligt resmål för turister är Playa del Ingles och Maspalomas. Alla Kanarieöarna har sin egen charm och skillnader i klimat och väder. Gran Canarias väder året runt relativt pålitligt då de har ca 350 soldagar per år.

Vilken Kanarieö passar ditt behov bäst- 5 tips på öar

Gran Canaria

För den mångsysslande

Gran Canaria är ön som har något för alla och med ca 350 soldagar om året lär du inte bli besviken på vädret. Beroende på vad du vill få ut av semestern finns det olika turistområden uppdelade på ön.

Det största och populäraste området är Playa del Ingles på sydkusten där du får bästa kombinationen av fina stränder, nattklubbar, restauranger och sportaktiviteter. Andra områden att besöka är Puerto Rico de Gran Canaria där den mest populära stranden Playa del Amadores ligger.

Vill man njuta av lugnet är den charmiga fiskebyn Puerto de Morgan värd ett besök. På fredagar har byn Gran Canarias största marknad där du kan hitta lokalproducerade hantverk och souvenirer. Vill du veta mer om Gran Canarias stränder rekommenderas vår guide om Gran Canarias bästa stränder.

Teneriffa

För den naturintresserade

På Kanarieöarnas största ö hittar du vackra naturupplevelser och fantastiska landskap. Ön har bland annat världens tredje största inaktiva vulkan som heter Teide som du kan vandra till och njuta av den spektakulära utsikten. Du får inte heller missa Monte del Agua som är en 8,5 km lång vandringsled i västra delen av Teneriffa.

Vill man avstå från naturupplevelser har Teneriffa mycket annat att erbjuda. Varför inte Europas största vattenland Siam Park, eller koppla av på stranden Playa de Las Americas eller besök Monkey Park som är ett mindre djurreservat där man får mata och klappa djur som är räddade från utrotning.

Lanzarote

För den avkopplande

Ett paradis för den som vill ta det lugnt och njuta av semestern. Ön har flera sevärda stränder att besöka, bland annat Puerto del Carmen. Utöver strandhänget kan du prova inhemska vita viner på olika vingårdar och njuta av gudomliga matupplevelser.

Lanzarote har även ett vulkanlandskap med stora naturkontraster med svart sand och grönska. Du bör inte missa Jameos del Agua som är grottor och tunnlar inuti gamla vulkaner. I tunnlarna hittar du bland annat restauranger, museum, trädgårdar och en konsthall.

Fuerte Ventura

För den aktiva

På Fuerte Ventura finns många aktiviteter för dig som gillar att vara aktiv på semestern. Ön är känd för att bjuda på bra vindsurfing och arrangerar världens största vindsurfingmästerskap. Det finns även flera vackra golfbanor som är värda ett besök.

Fuerte Ventura är relativt okänt för turister och det finns en lugn och avslappnad känsla på denna ö. Fuerte Ventura bjuder även på kritvita stränder, trevliga matupplevelser och små fiskebyar som är värda att besöka.

La Palma

För den vandringsintresserade

Vill du undvika de mest turisttäta öarna är det ett värt besök till La Palma. Kanarieöarna har något för alla och La Palma är för dig som inte vill hänga på stranden utan utforska ön till fots. Här finns mer än 1000 km vandringsleder att välja mellan i berg och grönska.

Du kanske inte kommer uppleva ett aktivt nöjesliv med discon eller nattklubbar på denna ö. Däremot bör du passa på att hålla dig vaken på natten; La Palma är nämligen känt för de stjärnklara mörka nätterna. Det finns flera guidade turer för att få se den magiska stjärnhimlen eller om du vill upptäcka på egen hand.

Läs mer