Las Palmas stränder

gran canaria strandLas Palmas är huvudstaden på Gran Canaria, och eftersom den ligger i den norra delen av ön är det många turister som väljer bort Las Palmas till förmån för stränderna på den södra delen av ön som har fler soltimmar och varmare klimat. För den som föredrar ett mer grönskande klimat och inte har något emot att få det några grader svalare än i södra Gran Canaria är dock Las Palmas ett utmärkt alternativ, även om det är en solsemester på stranden man är ute efter. Förutom sjudande stadsliv erbjuder Las Palmas nämligen fyra olika stränder: Playa de las Canteras, Playa del Confital, Playa de las Alcaravaneras och Playa de la Laja.

Playa de las Canteras

Playa de las Canteras är den största stranden i Las Palmas och besöks av både turister och stadsbor. Den över 3 km långa stranden ligger väster om näset Guanarteme, som länkar samman halvön La Isleta med resten av Gran Canaria.

Stranden är ungefär 100 meter bred, och där den slutar löper en gågata vid namn Paseo de Las Centeras. Denna gågata sträcker sig hela vägen från området vid Auditorio Alfredo Kraus till Playa del Confital.

En stor del av Playa de las Canteras är skyddad av ett gammalt korallrev som brukar kallas ”The Bar”. Tack vare detta rev håller sig vattnet innanför vanligen jämförelsevis lugnt, utan starka strömmar.

En miljövårdsprogram har införts för Playa del las Canteras och stranden är en av få i hela Spanien som är certifierad enligt ISO 14001.

Playa del Confital

stränderPlaya del Confital ligger sydväst om halvön La Isleta och är därmed den naturliga fortsättningen på Playa de las Canteras. Ungefär 1,2 km av Playa del Confital brukar ha bra förutsättningar för simning, men om det bara är solbad man är ute efter har man betydligt mer plats tillgänglig än så.

Playa del Confital har en boardwalk som gör det lätt att ta sig fram.

Playa del Confital är populärt bland personer som vill lära sig surfa (vågsurfa) på Gran Canaria, och erfarna surfare kommer också hit. När förutsättningarna är rätt kan undervattensströmmar bidra till att fantastiska tub-vågor bildas.

En viss del av Playa del Confital är en nudiststrand. Skyltar visar var det området ligger.

Playa del las Alcaravaneras

Playa de las Alcaravaneras är ungefär 800 meter lång och startar vid näset Guanarteme. Parallellt med stranden går det bilfria område som löper från Las Alcaravaneras till Playa de San Cristobal och sedan vidare till Playa de La Laja.

Precis som Playa de las Canteras är Playa de las Alcaravaneras inte bara populär bland turisterna utan lokalbefolkningen kommer också hit. Det finns en parkering och offentliga toaletter tillgängliga nära stranden, plus duschar och ställen där man kan tvätta bort sanden från fötterna.

I vattnet utanför Playa de las Alcaravaneras ser man ofta kanotister och segelbåtar. På stranden är det populärt att spela volleyboll, strandfotboll och andra bollsporter. Varje sommar ordnas turneringar för futvóley.

Playa de la Laja

Playa de la Laja är cirka 1,2 km lång med en genomsnittlig bredd på 30 meter. Sanden är grå och finkorning. Under 1990-talet byggdes en damm som har gjort att vågorna och strömmarna vid Playa de la Laja numera är betydligt mindre kraftfulla än tidigare.

Playa de la Laja har boardwalk och livvaktstorn.

strandBusslinjerna 9 och 12 stannar båda i närheten av Playa de la Laja, och under nattrafik kan man ta linjen L1 hit. För den som kör bil finns en parkeringsplats nära stranden.

Under april – oktober är Playa de la Laja startpunkt för en regatta varje vecka, där de traditionella båtar av typen vela latina tävlar mot varandra.