Playa del Inglés

Playa del Inglés är en av de mest välkända turistorterna på Gran Canaria. Det är den mittersta av de fem turistorter som ligger som ett pärlband längs den åtta kilometer långa sandstranden i södra delen av Gran Canaria. De andra fyra orterna är Bahia Feliz, San Augustin, Maspalomas och Meloneras. Turismen i området utgörs huvudsakligen av besökare från Norden, Tyskland och Nederländerna.

playa inglesStranden på sanden i Playa del Inglés och de närliggande turistorterna kommer ursprungligen från Saharaöknen, och har blåst till Gran Canaria med passadvindarna. På den udde som skiljer Playa del Inglés från Maspalomas ligger Maspalomasöknen, som även den är täckt av sand som blåst dit från det afrikanska fastlandet.

Den officiella folkmängden i Playa del Inglés är drygt 7 500 invånare, men om man räknar in alla turister som inte är skrivna där men bor kortare eller längre perioder på orten kommer man snarare upp till en folkmängd på över 19 000 personer. Förr i tiden var jordbruk den viktigaste inkomstkällan för de infödda i området, men numera dominerar turistnäringen.

Kuriosa

Lasse Åbergs succéfilm Sällskapsresan från år 1980 spelades in i Playa del Inglés, fast i filmen kallas orten för Nueva Estocolmo (Nya Stockholm).

Klimat

strandEn av de faktorer som lockar turister från Nordeuropa till Gran Canaria är förstås det varma och soliga vädret, och på Playa del Inglés är det normalt ännu varmare än på den norra delen av ön. Den officiella mätstationen för Gran Canaria ligger i den norra delen av ön, så när man tittar på officiell väderrapportering för Gran Canaria ligger den temperaturen vanligen några grader under den temperatur som råder på de södra stränderna, inklusive Playa del Inglés.

Playa del Inglés brukar ha cirka 350 soldagar per år. Juli är den varmaste månaden, med en dygnsmedeltemperatur på 26 grader C. I januari, som är den kallaste månaden, ligger dygnsmedeltemperaturen på 22 grader C.

Shopping, restauranger och nattliv

Det finns inte riktigt någon traditionell stadskärna i Play de Inglés, utan man kan istället besöka olika center för att shoppa, äta på restauranger och delta i nöjeslivet. De ligger också en del butiker och restauranger längs stranden.

Exempel på populära center i Playa de Inglés:

  • Kasba CenterKasba Center var det första centret i Play de Inglés och det öppnades redan i slutet av 1960-talet då turistströmmarna från norra Europa hade börjat växa sig riktigt stora. I Kasba Center finns bland annat många barer och nattklubbar. Vissa av dem har skandinaviskt tema, såsom Viking Bar och Scandic.
  • Cita CenterCita Center öppnade år 1971 och lockar huvudsakligen med shopping, restauranger och barer. Flera av barerna har tyskt eller holländskt tema.
  • Yumbo CentrumYumbo Centrum öppnade år 1982 och har både butiker, restauranger, barer och nattklubbar. Den södra delen är av tradition en viktig mötesplats för HBTQ-personer.
  • TropicalTropical är ett av de minsta centen i Playa de Inglés.

Närliggande aktiviteter

Om man tröttnat på att ligga i solen och vill aktivera sig lite finns det flera intressanta destinationer att ta sig till i området runt omkring Playa de Inglés. Man kan till exempel besöka go cart-banan, och det finns flera olika vattenparker som alla ligger mindre än 7 km från Playa de Inglés.

Här är några andra exempel:

  • Ungeför en mil norr om Playa de Inglés ligger djur- och naturparken Palmitos Park.
  • Holiday World har tivoli och bowlinghall.
  • Sioux City är en by med vildavästerntema

HBTQ

I över 25 år har Playa del Inglés varit ett populärt resmål för HBTQ-personer, och i kölvattnet av detta har det också vuxit upp många nattklubbar och barer med mer specifika teman, såsom läder, drag, kabaré och cruising. Det finns en del ställen på Playa de Ingles som inriktar sig endast på män, och andra som endast har kvinnor som målgrupp. Ställen som välkomnar vem som helst dominerar dock.

Som nämnts ovan har Yumbo Centrum av tradition en viktig mötesplats för HBTQ-personer i Playa de Inglés.

I Maspalomas, en turistort i närheten av Playa del Inglés, finns en gaystrand.

Playa del Inglés Pride Festival

Den andra veckan i maj varje år arrangeras en av Europas största Pridefestivaler i Playa del Inglés. År 2011 deltog över 100 000 personer. Epicentrum för festligheterna är Yumbo Centrum.

Att ta sig till Playa del Inglés

  • Den gamla landsvägen går genom Playa del Inglés. Den nya motorvägen GC-1 har istället dragits utanför orten.
  • Bussbolaget Global kör reguljärtrafik på hela ön och har flera linjer som förbinder Playa del Inglés med resten av ön. Det går bland annat att åka vanlig reguljär buss från Gran Canarias internationella flygplats till Playa del Inglés.
  • Det finns långt gångna planer på att bygga en järnvägsförbindelse mellan Las Palmas och Playa del Inglés, men om de kommer att realiseras och när byggstarten i så fall blir är i skrivande stund (2014) oklart.

Namnet Playa del Inglés

Hur Playa del Inglés, som betyder ungefär ”engelsmannens strand” fick sitt namn är lite oklart. Enligt legenden ska en engelsk bohem ha bosatt sig på stranden i det då obebyggda området någon gång i början av 1900-talet. Det finns dock de som hävdar att utlänningen som bosatte sig där i själva verket var från Frankrike, men att lokalbefolkningen trodde att han var engelsk.