Resor

Gran teneriffaCanaria och de övriga Kanarieöarna är mycket populära resmål bland svenska resenärer. Ön ligger normalt i topp eller i vart fall nära toppen över de mest besökta resmålen varje år. Detta innebär att det alltid finns ett stort utbud av resor. Att man alltid har många olika alternativ att välja mellan. Man kan välja mellan att åka med olika charterföretag och mellan ett stort antal olika hotell. Om man inte vill åka på en charterresor det också möjligt att välja mellan ett stort utbud av olika reguljära flyg.

När man besöker Gran Canaria för först gången är det enkelt att förstå varför orter är så populär bland svenskar. Eftersom ön besöks av så många svenskar varje år så finns många bekvämligheter som vi svenskar vill ha för att kunna känna oss som hemma fast vi är på semester. Vid sidan av fina hotell med de bekvämligheter som svenskar vill ha så erbjuder ön också vackra stränder, underbar natur, bra restauranger, ett bra nattliv, mycket kultur, bra golfbanor och många andra aktiviteter såsom klättring och dykning. De flesta kan med andra ord hitta allt de behöver för att ha en bra semester.

Resor till Gran Canaria är inte lika billiga som resor till  vissa andra destinationer såsom Turkiet, Egypten, och Marocko men erbjuder fortfarande mycket bra värd för pengarna. Prisskillnaden kan vara stor mellan olika hotell och om du letar efter en billig resa så bör du titta på resor till billigare hotell och sista minuten resor. Ospecificerade sista minuten resor kan ofta låter dig resa till Gran Canaria till ett mycket bra pris.

Charterresor

gran canaria strandDen vanligaste typen av resor till Gran Canaria är charterresor. Alla de stora charterbolagen såsom Fritidsresor och Apollo erbjuder ett stort utbud av resor till ön. Samtliga bolag erbjuder ett stort utbud av olika resor som man kan välja mellan. Vanligast är 1 och 2 veckors resor men de flesta bolag erbjuder även längre resor. Man kan också välja mellan att bo på ett stort antal olika hotell. Hotellen håller olika standard och alla kan hitta en resa som passar deras krav och budget. ’

Att åka på en charterresa är mycket bekvämt eftersom man inte behöver tänka på något från att man kliver på planet i Sverige till att man kommer tillbaka till Sverige igen. Charterbolag tar hand om allt. De möter passagerarna på flygplatsen och transporterar dem i bussar till deras hotell. I hotellen hjälper de till med incheckning och kommer sedan på besök varje dag för att hjälpa till om du har några problem. När det är dags att fara till flygplatsen igen kommer de och hämtar dig.

Charterresor är ett perfekt val om du inte prata språket eller om du helt enkelt inte vill behöva tänka på något under en vecka. Charterresor är mycket avslappnande.

Paketresor

dykningPaketresor påminner mycket om charterresor. De fokuserar på att ta hand om alla aspekter av din resa. Skillnaden mellan charterresor och paketresor är dock att paketresor har ett tema och ämnar att ge dig en upplevelse bortom bara sol och bad. Paketresor kan t.ex. fokusera kring vandring, dykning, golf eller mat och kultur. En paketresa innehåller normalt flyg, hotell och upplevelser. Allt du behöver göra är att njuta. De flesta bolag som erbjuder charterresor erbjuder även ett mindre utbud paketresor. Det finns också ett antal mindre företag som har specialiserat sig helt på paketresor till Gran Canaria.

Sista minuten resor

Sista minuten är resor som ligger nära i tiden men som ännu inte sålts. Charterbolagen rear ut dessa resor för att undvika att flyga med tomma platser. Dessa resor är ofta mycket billigare än vanliga resor och blir billigare ju närmare avresa man kommer. Sista minuten resor erbjuder ofta ospecificerat boende. Detta innebär att du inte vet vilket hotell du kommer bo i innan du landar på orten. Man kan ibland placeras på hotell som ligger utanför bolagets normala utbud. Det finns även sista minuten resor med specificerat boende. Dessa resor är vanligtvis dyrare än ospecificerade resor. Om man har ont om pengar och vill resa billigt så är sista minuten resor ofta det absolut bästa alternativet.

las palmasUtbudet av sista minuten resor är ofta relativt stort men det kan ibland vara mycket begränsat eller obefintligt. Om det är viktigt att man kan åka på semester en viss vecka så är det bäst att boka i förväg. Det är dyrare men du vet  när du kommer åka på semester och vart du kommer åka. Om du vill åka till en viss ort såsom Gran Canaria är det ofta också bäst att boka i förväg. Åtminstone om man vill åka under högsäsongen.

Det är också viktigt att veta att vädret kan påverka tillgången och priset på sista minuten resor. Riktigt dåligt väder såsom längre köldknäppar och snöstormar kan leda till dyra sista minuten resor. I sällsynta fall kan hög efterfrågan på sista minuten resor t.o.m. innebära att dessa resor blir dyrare än vanliga resor. Det är ovanligt men inträffar ibland.

Om du vill resa till väldigt billiga priser skall du packa en väska och fara till flygplatsen. När du väl är där skall du besöka charterbolagens servicekontor i flygplatsen och fråga vilka resor de kan erbjuda som går den dagen. Kontrollera när på dygnet deras mest intressanta flyg går och dyk upp på flygplatsen några timmar innan. Många charterflyg lämnar flygplatsen mycket tidigt på morgon så det är ofta mycket bra att komma ditt på natten. Förutsatt att du är villig att flyga var som helst och med bara några timmars varsel kan du ofta bli erbjuden väldigt billiga resor. Mycket billigare än de du kan hitta om du bokar sista minuten resor i förväg. Att utnyttja denna teknik garanterar dig en billig resa men du kanske inte kommer till Gran Canaria utan kan hamna var som helst.

Att resa på egen hand

lanzarote resorDet vanligaste sättet att ta sig till Gran Canaria är att åka på en charterresa eller en paketresa. Det är dock även möjligt att flyga till Gran Canaria med reguljärt flyg och boka sina egna hotell. Detta alternativ är dyrare men det låter dig skapa en resa som är precis som du vill ha den. Även i detta fall finns det ett stort utbud av flyg och hotell att välja mellan.

Ett mer ovanligt men mycket trevligt sätt att besöka Gran Canaria är att åka på en kryssning som lägger till vid ön. Det finns kryssningar som återvänder till Europa efteråt och kryssningar som fortsätter till USA. De flesta av dessa kryssningar är tämligen dyra. Räkna med minst 40 000 kr för två personer.