Packa rätt

listaGör en lista

Gör en lista och följ den när du packar. Då är risken mindre att råka glömma bort något viktigt.

Kontrollera reglerna för vätska

Kontrollera reglerna för vätska så att du inte råkar packa ned något otillåtet inför flygresan.

Res med skrymmande kläder på dig

För att frigöra plats och vikt i resväskan är det smart att ha de tyngsta och mest skrymmande kläderna på sig under själva flygresan till Kanarieöarna. Dessutom slipper du frysa om flygplanet skulle visa sig ha en luftkonditionering som drar ned temperaturen till gåshudsnivå ombord. Att svepa om sig en rejäl sjal inför resan är praktiskt, eftersom du kan ha stor nytta av den på Kanarieöarna. En stor vacker sjal kan fungera som värmande filt, solskydd, sarong på stranden, turban för håret, handduk, halsduk, emballage, nödförband, etc.

Tvätta på plats?

tvattaEn lösning för att dra ned på mängden bagage är att tvätta kläder på plats, så att man kan använda varje plagg flera gånger. Om du inte är sugen på att handtvätta, kolla upp vad det kostar att lämna in kläder för tvätt på hotellet. Ibland är det så pass prisvärt att det är värt det om det innebär att man kan dra ned på mängden kläder man måste släpa med sig från Sverige.

Små plagg kan man med fördel handtvätta i hotellschampo på rummet. Låt dem sedan lufttorka på duschstången eller snabbtorka dem med hårfönen.

Glöm inte försäkringskortet och kontaktinfo för reseförsäkringen

Kanarieöarna är en del av EU vilket innebär att du bör ta med dig det Europeiska Sjukförsäkringskortet för att kunna visa att du har rätt till sjukvård i enlighet med EU-reglerna. Kortet beställer du från Försäkringskassan och det är giltigt i 3 år.

Att du har rätt till sjukvård på plats innebär inte att det är onödigt att ha en reseförsäkring. Din rätt till sjukvård på plats inkluderar till exempel inte någon rätt att få hjälp med kostnaden för ambulansflyg hem till Sverige. Dessutom inkluderar en bra reseförsäkring även andra typer av skydd, till exempel rättsskydd.

Kontrollera i förväg hur pass bra reseförsäkring som är inkluderad i din hemförsäkring. De flesta svenska hemförsäkringar inkluderar en reseförsäkring som gäller för utlandsresor som är maximalt 45 dagar långa.

Rensa plånboken

Är din plånbok till vardags fylld med diverse medlemskort, gamla kvitton, anteckningslappar, rabattkuponger, etc? Det finns ingen anledning att släpa med allt detta på resan. Plocka fram det som du kommer att ha nytta av på Kanarieöarna och lämna resten hemma.

Back-upvaska

Det är generellt sett en bra idé att vara strikt när man skriver sin packningslista och inte fylla på den med en massa saker som ”kan vara bra att ha” för de mest långsökta situationer eller låta massor av dubbletter ta upp plats i väskan. Det mesta går att införskaffa på Gran Canaria om det skulle uppstå något plötsligt oväntat behov.

Med detta sagt finns det en poäng med att ha en back-up med sig för vissa extra viktiga saker, så att man slipper äga sig åt att akut jaga runt efter en ersättningspryl på Gran Canaria. Exakt vilka saker som är så viktiga att man bör ha en back-up för varierar givetvis beroende på vem man är och vad man planerar att göra på Gran Canaria.

Här är några exempel:

  • Även om du i ditt dagliga liv väljer att använda linser så är det smart att packa ned ett par glasögon ifall nåt händer. Det är mycket som kan irritera ögonen så pass mycket att man tillfälligt bör avstå från att bära linser, och det är trist att missa vissa upplevelser på Kanarieöarna för att man inte ser tillräckligt bra. Att behöva leta runt efter en optiker för att skaffa glasögon akut är just helst inte vad man lägger semestern på.
  • Viktiga läkemedel kan det vara idé att packa dubbelt av; en uppsättning i handbagaget och en reservuppsättning i det incheckade bagaget. Blir man till exempel utsatt för en ficktjuv på flygplatsen är det skönt att ha en reservuppsättning av medicinen i det incheckade bagaget. Kontrollera i förväg vilka regler som gäller för just dina läkemedel, så att du inte tar med dig mer medicin än vad som anses vara rimligt för personligt bruk. Tänk också på att vissa mediciner ska ligga i sin originalförpackning när man reser utomlands.
  • Om det är badsemester som gäller – och det är det ju ofta när man beger sig till Kanarieöarna – packa minst två uppsättningar badkläder. En uppsättning i handbagaget och en i det incheckade bagaget. Det finns givetvis möjlighet att köpa nya badkläder på Kanarieöarna, men det är skönt att inte vara tvingad att stress-göra det sin allra första dag på Kanarieöarna för att det incheckade bagaget med ens enda bikini har råkat skickas till Timbuktu och man väldigt gärna vill kunna ta sitt premiärdopp.