Museum och teatrar i Las Palmas

Las Palmas har ett stort utbud av museum, teatrar, biografer och konserthus. I staden arrangeras också många olika festivaler och andra firanden, såsom Canary Islands Music Festival och Canary Islands International Film Festival. Ett av årets höjdpunkter är City Fiestas de San Juan i juni, då man firar stadens grundande. Karnevalen i Las Palmas är internationellt berömd och brukar locka besökare från många olika delar av världen.

Här nedanför hittar du ett axplock av de museum och teatrar som går att besöka i Las Palmas. För mer information om kulturella faciliteter och event i staden, besök gärna vår artikel om Las Palmas.

Museum i Las Palmas

Museo CanarioMuseo Canario

Museo Canario grundades redan år 1879 och ligger i den gamla stadsdelen Vegueta. Här finns 16 utställningshallar för arkeologiska fynd som gjorts på Kanarieöarna. Museo Canario har också ett bibliotek med över 60 000 böcker och ett arkiv som innehåller dokument från år 1785 och framåt.

Casa Museo de Colón

Casa Museo de Colón är ett museum som handlar om Christofer Columbus (Cristobal Colón) och Kanarieöarnas kopplingar till de amerikanska kontinenterna. Här finns bland annat utställningar som visar hur Las Palmas växte fram parallellt med den europeiska erövringen av de amerikanska kontinenterna.

Casa de Colón omfattar flera olika byggnader vid Plaza de San Antonio Abad, bakom katedralen Santa Ana. I en av dessa byggnader – Guvernörsresidenset – bodde Christofer Columbus när han besökte Gran Canaria. Columbus stannade till på Las Palmas år 1492 när han precis hade begett sig ut på den sjöresa som var tänkt att gå till Asien men ledde till att Columbus ”upptäckte” Karibien. Columbus besökte även Las Palmas på vägen tillbaka.

Casa Museo de Colón över ett dussin permanenta utställningshallar, och här finns också utrymme för tidsbegränsade utställningar och andra aktiviteter. Museet har utöver detta ett bibliotek och en studiehall.

Casa Museo Pérez Galdós

Casa Museo Pérez Galdós ligger i det hus där Benito Pérez Galdós föddes, i stadsdelen Triana. Benito Pérez Galdós (1843 – 1920) var en viktig författare inom den spanska realismen. I Casa Museo Pérez Galdós finns allt från böcker och dokument till möbler och Galdós personliga tillhörigheter.

Museo NestorMuseo Néstor

Museo Néstor är ett museum som fokuserar på den modernistiska målaren Néstor Martín Fernándes de la Torre. Museet, som öppnade år 1956, ligger i Pueblo Canario i stadsdelen Ciudad Jardín. Pueblo Canario utformades av målarens bror Miguel Martín Fernández de la Torre. Museo Néstor ha tio utställningshallar, plus ett dokumentationscentrum.

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnologia

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnologia inriktar sig på vetenskap och teknik. Här finns många lekfulla och interaktiva utställningar som passar både barn och vuxna. Förutom utställningshallar innehåller museet också workshops, ett ekosystem i växthus och faciliteter för filmvisning.

El Museo Naval de Canarias

El Museo Naval de Canarias är ett sjöfartsmuseum med inriktning på Kanarieöarna. Det ligger i anslutning till öns flottbas och visar bland annat upp en samling vapen från andra världskriget, inklusive granater och en torped.

Centro Atlántico de Arte Moderno

Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) öppnade år 1989 och fokuserar på modern konst som skapats på Kanarieöarna. Här finns bland annat en fin samling konstverk från 1930-talet och 1940-talet som är kopplade till Luján Pérez-skolan. Museet har även konst från bland annat Latinamerika och Afrika.

Rummet som heter Antonio Abad används för att lyfta fram konstnärer som lever och arbetar på Kanarieöarna. Ett av museets verksamhetsområden är att skicka konst från Kanarieöarna så att människor i andra delar av världen kan ta del av den.

Du hittar CAAM på Calle los Balcones i stadsdelen Vegueta. Husets fasad är från 1700-talet.

Teatrar i Las Palmas

Teatro Pérez Galdós

Teatro Perez GaldosDen teaterbyggnad från 1867 utformades ursprungligen av arkitekten Francisco Jareño y Alarcón, men har hunnit genomgå flera förändringar under årens lopp. I slutet av 1920-talet förstördes teatern nästan helt och hållet av en brand, och när den byggdes upp igen fick konstnären Néstor de la Torre i uppdrag att dekorera interiören.

Teatro Cuyás

Teatro Cuyás ligger i den byggnad som tidigare huserade Cine Cuyás. Byggnaden ritades av den kanariska arkitekten Miguel Martín Fernández de la Torre.

Sala Insular de Teatro

Sala Insular de Teatro är en liten scen som satts upp i en gammal kyrka på Avenida Primero de Mayo.

Teatro Guiniguada

Teatro Guiniguada ligger vid Mesa de Leon i den gamla stadsdelen Vegueta. Byggnaden brukade husera biografen Avellaneda, men har genomgått flera ombyggnationer sedan dess och är numera en en teater och utställningslokal som huvudsakligen används för lokala produktioner. Under den internationella filmfestivalen i Las Palmas är Teatro Guiniguada en av de teatrar som ingår i programmet.