Lanzarote

lanzaroteLanzarote är den av Kanarieöarna som ligger längst österut. Avståndet från Lanzarote till den afrikanska kontinenten är cirka 125 km.

Turism är en viktig inkomstkälla för Lanzarote, tillsammans med jordbruket. Statistik från år 2013 visar att Lanzarotes internationella flygplats hanterade över 5,3 miljoner passagerare det året.

Lanzarote har fått sitt namn från italienaren Lancelotto Malocello från Genoa, som bosatte sig på ön år 1312. Den befolkning som vid den tidpunkten redan levde på ön kallade sin ö för Tyterogaka eller Tytheroygaka, ett namn som troligen syftar på öns okrafärg.

Korta fakta om Lanzarote

StatSpanien
RegionKanarieöarna
Position29.035°N 13.633°V
Area845,9 km²
Kuststräcka213 km
Högsta punktPeñas del Chache (Famara), 671 m ö h
Folkmängd142 132 (år 2012)
Största stadArrecife
TidszonUTC0 vintertid, UTC+1 sommartid
ValutaEuro
SpråkSpanska

Geografi

lanzarote resorLanzarote är 60 km från nordspets till sydspets och 25 km från öst till väst. Bergskedjan Famara ligger i norr och Ajaches i söder. Det är i Famara som Lanzarotes högsta punkt, Peñas del Chache, befinner sig. Söder om Famara ligger öknen El Jable.

Lanzarote uppstod genom vulkanisk aktivitet för 15 miljoner år sedan. De största vulkanutbrotten på Lanzarote i modern historia ägde rum under perioden 1730 – 1736 i det område som numera är Timanfaya National Park.

Lanzarote är indelat i sju kommuner:

  • Arrecife
  • Haría
  • San Bartolomé
  • Teguise
  • Tías
  • Tinajo
  • Yaiza

De små grannöarnaAlegranza, Graciosa, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste ingår i kommunen Teguise.

Natur på Lanzarote

På grund av sitt isolerade läge i Atlanten har Lanzarote inte särskilt många däggdjur. Det finns dock fladdermöss här, samt däggdjur som människan har fört med sig. Dromedarer fördes in för att användas i jordbruket, men arbetar numera i turistnäringen istället.

Både fåglar och reptiler lever vilda på Lanzarote. Ett exempel på en endemisk art är krabban Munidopsis polymorpha som lever i lagunen Jameos del Agua. Denna krabba är både blind och utan pigment, och lever i lavatuber som bildades i samband med vulkanutbrott för 3 000 år sedan.

strand lanzaroteAv de ungefär 500 växtarter som identifierats på Lanzarote är 17 stycken endemiska. Efter regnen på vintern står Lanzarote i blom under februari och mars. Eftersom det tidvis är så ont om vatten på Lanzarote måste växtligheten ta till olika strategier för att hantera torkan. Det är därför vanligt med suckulenter – växter som snabbt kan absorbera och sedan lagra stora mängder vatten.

Svampar som lever i symbios med alger och/eller cyanobakterier och bildar lavar är mycket viktiga för Lanzarote, eftersom de kan kolonisera de karga klipporna och utgöra första steget i bildandet av habitat där flera sorters organismer kan överleva.

Vinodling på Lanzarote

I La Gería ligger vinodlingar där man odlar vin på traditionellt vis, genom att plantera ensamma plantor i gropar som är 2-3 meter djupa och ungefär 5 meter i omkrets. Kring varje grop byggs små stenväggar. Denna teknik syftar både till att samla upp vatten (regn och dagg) och skydda plantorna från den hårda vinden.

Nationalparken Timanfaya

Parque Nacional de Timanfaya inrättades år 1974 och är drygt 50 kvadratkilometer stor. Nationalparken Timanfaya ligger i den sydvästra delen av Lanzarote och inkluderar samhällena Tinajo och Yaiza. Namnet Timanfaya kommer från vulkanen som ligger här.

Bland turister är det populärt att hälla vatten ned i jorden på vissa platser i Timanfaya, det resulterar nämligen i en geyser av ånga på grund av den höga temperaturen underifrån.

Det finns några vandringsleder i nationalparken Timanfaya och turer på dromedarer erbjuds också.

Lanzarote Airport / Aeropuerto de Lanzarote

Lanzarotes Airport ligger i San Bartolomé, cirka 5 km sydväst om den stora staden Arrecife, och brukar därför även kallas för Arrecife Airport. Under högsäsong flyger Norwegian Air Shuttle hit från Arlanda. Ett annat flygbolag som traffikerar sträckan Arlanda – Lanzarote är TUIfly Nordic som har ett nära samarbete med Fritidsresor.