Las Palmas de Gran Canaria

las palmasLas Palmas de Gran Canaria, vanligen känd som Las Palmas, är huvudstad på ön Gran Canaria i ögruppen Kanarieöarna. Tillsammans med staden Santa Cruz på Kanarieön Teneriffa är Las Palmas dessutom huvudstad för hela ögruppen.

Las Palmas har den största befolkningen av alla städer på Kanarieöarna, och är också en av de större städerna sett till hela Spanien. År 2010 hade staden Las Palmas över 380 000 invånare. Cirka 45% av alla människor som bor på Gran Canaria bor i Las Palmas.

Var ligger Las Palmas?

Las Palmas ligger vid kusten i den nordöstra delen av ön Gran Canaria i ögruppen Kanarieöarna.

Las Palmas framväxt som turistort

Las Palmas grundades redan år 1478 och blev så småningom Kanarieöarnas administrativa centrum. Las Palmas utsågs också till biskopsstift för Kanarieöarna och fick en undersökningsdomstol.

Under de kommande seklen utvecklades Las Palmas till en rik stad, bland annat tack vare dess strategiska läge i Atlanten. Handelsskepp på väg från eller till Europa stannade till i Las Palmas, vilket gjorde att handeln blomstrade. Spanjorerna satte också upp stora jordbruk på Kanarieöarna som odlade grödor som var eftertraktade utomlands och ofta såldes via Las Palmas.

På 1800-talet skedde dock en ekonomisk tillbakagång, bland annat eftersom de europeiska kolonierna hade börjat bli mer oberoende av Europa. På Kanarieöarna vidtog man dock flera åtgärder för att försöka rädda ekonomin, och i Las Palmas såg man till exempel till att fixa till de öppna hamnarna så att de blev lämpliga även för riktigt stora fartyg.

År 1890 öppnade hotellet Santa Catalina i Las Palmas, men det skulle komma att dröja till efter spanska inbördeskriget och andra världskriget innan turismen verkligen började ta fart. Julen 1957 är en mycket viktig milstolpe i Las Palmas utveckling från handelscentrum till turistmecka – då landade nämligen för första gången någonsin ett charterplan med turister på flygplatsen på Gran Canaria. Flygplanet hörde till det svenska flygbolaget Transair AB och hade 54 passagerare ombord.

Svenskarna tog Las Palmas, Gran Canaria och resten av Kanarieöarna till sina hjärtan och började anlända i stora skaror. En liknande utveckling skedde i många andra länder i norra Europa och från 1960-talet och framåt utvecklades Las Palmas till att bli den turiststad den är idag.

Stadsdelen Vegueta

Vegueta är en del av Las Palmas som karaktäriseras av gammal kolonial arkitektur. Här ligger bland annat Episcopalpalatset, katedralen Santa Ana, La Casa Regental och flera konsistoriebyggnader.

Katedralen Santa Ana började byggas redan år 1497 men var inte redo att ta emot kyrkobesökare förrän år 1570. Under byggperioden hann många olika arkitekter delta i utformningen av katedralen och de inspirerades av olika arkitektoniska stilar, vilket innebär att Santa Ana-katedralen inte har en enda enhetlig stil utan är en mix av flera olika. Vissa altardelar går till exempel i barockstil, medan fasaden är nyklassisk.

cuidad jardinStadsdelen Ciudad Jardín

Ciudad Jardín betyder trädgårdsstaden på spanska, och i det här området ligger flera vackra parker och en småbåtshamn. Man kan till exempel besöka den nya Doramasparken där det växer flera hundra olika växtarter. Du hittar den nya Doramasparken mellan den gamla Doramasparken och Romanoparken.

El Puerto (Puerto de la Luz)

De område som omger hamnen Puerto de la Luz i norra Las Palmas brukar kallas för El Puerto, vilket helt enkelt betyder hamnen på spanska. Här ligger bland annat parken Santa Catalina som är berömd för sina karnevaler och andra stora utomhusfester. El Puerto har en hel del moderna byggnader, inklusive köpcentrum och kontorsbyggnader.

Hur är vädret i Las Palmas?

Las Palmas ligger i den norra delen av Gran Canaria. Jämfört med södra Gran Canaria har Las Palmas och resten av öns norra del färre soldagar och mer nederbörd, vilket har skapat en mer grönskande natur. Temperaturen är normalt några grader kallare i Las Palmas än på södra Gran Canaria.

Detta innebär dock inte att Las Palmas har ett kallt eller regnigt klimat med svenska mått mätt. De månader som får mest nederbörd är vanligen december och januari som har en genomsnittlig nederbördsmängd på 31 mm respektive 25 mm per månad. Det genomsnittliga antalet soltimmar för december är 179 stycken och för januari 184 stycken, så det är fortfarande mycket soliga månader.

Regn i Las Palmas (genomsnittliga siffror för perioden 1981 – 2010)

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDecÅret
Nederbörd (i mm)252413610009162231151
Genomsnittligt antal dagar med minst 1 mm regn33210000124522
Medeltal för antalet soltimmar1841912292282722843083002412201851792 821

Temperatur i Las Palmas (genomsnittliga siffror för perioden 1981 – 2010)

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDecÅr
Genomsnittlig högsta temperatur i °C20,821,222.322.623.625.326.927.527,226,224,222,224,2
Genomsnittlig lägsta temperatur i °C15,015,015,716,217,319,220,821,621,420,118,116,218,0

Mässhallar på Las Palmas

  • Auditorio Alfredo Kraus täcker 13 200 m2 och används för mässor, konferenser och konserter. Totalt finns här 11 rum. Auditorio Alfredo Kraus ligger nära Playa de Las Canteras.
  • Palais des congrès de Gran Canaria är 16 000 m2 stort och ligger inom ett område som hör till Institución Ferial de Canarias.
  • Center for Initiatives of the Caja de Ahorros de Canarias (CICC) huserar i en byggnad från mitten av 1800-talet i stadsdelen Triana. CICC är en förhållandevis liten konferensanläggning med plats för upp till 500 gäster.

Bibliotekt

Det finns 11 kommunala bibliotek i Las Palmas, plus tre specialiserade center:

  • Joaquín Blancos arkiv innehåller dokument rörande stadens historia. De äldsta dokumenten är cirka 160 år gamla. Dokument äldre än så förstördes när Casa Consistoriales brann år 1845.
  • La Biblioteca Simón Benitez Padilla är ett bibliotek som specialiserar sig på geologi, biologi och ekologi.
  • Library Island har plats för 500 användare spridda över tre våningar. Här kan man använda datorer och internet.
  • Det finns ett bibliotek på första våningen av Woermann Tower.

Idrott

Exempel på aktiviteter som är populära i och kring Las Palmas är simning, snorkling, scuba diving, vågsurfing, vindsurfing, kitesurfing, skydiving, paragliding, löpning, cykling, rodd, tennis och golf.

Real Club de Golf de Las Palmas öppnade redan år 1891 och är därmed Spaniens äldsta golfklubb. Andra exempel på golfklubbar på Gran Canaria är El Cortijo Club de Campo, Oasis Golf och Las Palmeras Golf.

Viktiga idrottslag i Las Palmas

Idrott Lag
FotbollUD Las Palmas
BasketbollCB Gran Canaria
VolleybollCV Las Palmas
VolleybollLa Caja de Canarias / Club Voleibol J.A.V. Olímpico

Transport

Vägar i staden

Eftersom staden Las Palmas inte följer ett strikt rutmönster kan det vara svårt för tillfälliga gäster att hitta rätt. Det tar normalt ett tag innan man blir varm i kläderna och lär sig hur man ska köra för att komma dit man ska. Infarter, utfarter, huvudgator och viktiga områden brukar dock vara tydligt skyltade vilket underlättar markant.

Vägar till och från Las Palmas

Las Palmas är navet för Gran Canaria och tre motorvägar utgår från staden. Ta motorvägen GC-1 om du vill ta dig söder ut, motorvägen GC-2 om du vill till västra Gran Canaria (eller ännu mer norr än Las Palmas) och motorvägen GC-3 om du vill till inlandet.

GC-1 är smidigaste vägen från staden Las Palmas till den internationella flygplatsen, och kan också ta dig till turistorter som Puerto Rico, Maspalomas och Playa del Inglés i södra Gran Canaria. GC-1 är ihopkopplad med GC-2, GC-5 och GC-31.

Flygplatsen

Den internationella flygplatsen på Gran Canaria kallas ibland för Las Palmas Airport, men den ligger inte i Las Palmas utan ungefär mitt på Gran Canarias östkust. Avståndet mellan Las Palmas och flygplatsen är cirka 18 km. Motorvägen GC-1 går mellan Las Palmas och flygplatsen.

Hamnen Puerto de la Luz

I nordvästra Las Palmas ligger hamnen Puerto de la Luz, även känd som Puerto de Las Palmas. Hamnen används av många olika sorters fartyg, inklusive fiskebåtar, sportbåtar och passagerarfartyg.

Lokaltrafik i Las Palmas

las palmas hamnLas Palmas trafikeras av det kommunala bussbolaget Guaguas Municipales. För närvarande finns det 40 olika busslinjer att använda sig av, och det går bussar till samtliga delar av staden, inklusive högre liggande områden.

På de mest trafikerade busslinjerna brukar det komma en ny buss var 3:e – 15:e minut under dagtrafik och var 10:e – 40:e minut under nattrafik.

Man betalar priset för bussresan direkt till föraren, eller köper ett kort som gäller för tio resor hos någon av de officiella butikerna i staden.

Guidebuss

Guagua Turística är turistbussar som man kan åka med om man vill ha en guidad tur runt i Las Palmas. Guider finns tillgängliga på flera olika språk.

Buss till resten av ön

Företaget Global kör över hundra linjer på Gran Canaria och många av dem utgår från Las Palmas och kan ta dig till andra delas av ön.