Cykling

Att cykla sig igenom Gran Canaria kan vara rejält utmanande eftersom det är ett så bergigt landskap, men det finns cykelleder av olika svårighetsgrad att välja mellan och man behöver inte vara i superbra kondition för att hitta något som passar. Både utförsåkning och långdistanscykling är populärt på Gran Canaria.

För den som vill cykla runt hela ön finns en 190 km lång rutt. Den håller sig huvudsakligen nära kusten, men mellan Puerto de Mogán och San Nicolás de Talentino på öns västra sida är det mer praktiskt att cykla en bit in från kusten (väg GC-200).

Cykeltur från Las Palmas till Pinos de Galdar

cycklingBland cyklister som har Las Palmas som bas är cykelturen till Pinos de Galdar och tillbaka ett populärt val. Det rör sig om en sträcka på cirka 83 km. Tag vägen GC-2 från Las Palmas i riktning mot Banaderos. Den här vägen är tyvärr mycket trafikerad.

När vägen GC-330 dyker upp på din vänstra sida, tag av på den så kommer du till byn Banaderos. Fortsätt tills du kommer till bensinstationen, där är det dags att ta till höger för att komma upp på GC-301 som går mot Trapiche/Firgas. En stund senare är det dags att svänga till höger tillbaka upp på GC-300 mot Firgas/Moya. Denna väg kommer att ta dig till Buenlugar.

När du når fram till vägkorsningen där du kan ta vänster mot Firgas (väg GC-302), ta till vänster och cykla in Firgas. Du ska nu fortsätta i riktning mot Valleseco/Teror. Vid nästa korsning, tag GC-21 mot Valleseco. Efter cirka 100 meter kan du ta en paus om du vill njuta av utsikten från Balcon de Zamora.

Fortsätt i riktning mot Valleseco, tills du når en korsning där GC-21 går till vänster. Följ GC-21 i riktning mot Artenara / Tejeda. Efter cirka 43 km är du framme vid Pinos de Gáldar. Härifrån har du utsikt över en mycket stor del av Gran Canarias norra kust.

Caldera de Los Pinos de Gáldar är en stor vulkankrater som bildades under det senaste vulkanutbrottet på Gran Canaria. Klara dagar kan man se berget Teide på grannön Teneriffa härifrån.

Tillbakafärd

Istället för att bara cykla tillbaka till Las Palmas samma väg som du kom, tag GC-21 mot Valleseco. Efter cirka 700 meter, sväng till vänster in på GC-70 mot Fontanales / Moya / Gáldar. Du hamnar du i en mycket brant nedförsbacke. I korsningen, ta till höger så att du fortsätter på GC-70 mot Moaya / Fontanales / San Fernando. GC-70 fortsätter nedåt, så den här biten är definitivt inte tungtrampad.

Vid nästa korsning, välj vägen GC-75. Se till att du cyklar i riktning mot Las Palmas. (Las Palmas ligger i den nordöstligaste delen av Gran Canaria.) Välj väg GC-2 vid korsningen Banaderos och fortsätt öster ut tills du är tillbaka i Las Palmas.